When Planning a Holiday | Když plánuji dovolenou

packing list notepad from Flying Tiger Copenhagen
1) The first thing I do is that I compile a preliminary list of books I would be interested in buying, should I run into a nice copy. I have this tradition, you see, that when I travel abroad, I always buy a book. As in, I try to be a good girl and not by too many O:) Especially if I’m visiting the bookshop heaven that is London. We all know how dangerous (for the purse) can spontaneous bookshopping be! I figured having a shortlist of titles that I would like to add to my collection, would do me good. Here’s what I got: 1) První, co udělám, je že sestavím předběžný seznam knížek, které bych si chtěla koupit, pokud narazím na pěkný výtisk. Mám totiž takovou tradici, že vždycky, když cestuji, koupím si nějakou knížku. Tedy, snažím se být hodná a nekoupit jich příliš O:) Zvlášť pokud je cílem návštěvy ráj knihkupectví jako Londýn. Všichni víme, jak nebezpečné (pro peněženku) může být spontánní nakupování knih! Usoudila jsem, že mít malý seznam titulů, které bych chtěla přidat do své sbírky, mi jen prospěje. Tady je:

  • Jane Eyre by Charlotte Brontë
  • a particularly nice copy of The Hobbit by J.R.R.Tolkien
  • some John Keats poetry or a book on Keats
  • *wild card(s)*
  • Jana Eyrová od Charlotte Brontëové
  • obzvláště pěkné vydání Hobita od J.R.R. Tolkiena
  • něco z poezie Johna Keatse anebo knížka o Keatsovi
  • *žolík(y)*
Yes, knowing what you want can be practical and reassuring when you walk into a bookstore and are surrounded by all the bookish loveliness. Lots and lots of words printed on paper. And the covers. And the smell! It can be overwhelming. But I also want to allow myself to be affected by whatever mood I am in, what the particular bookshop has prepared and drawn my attention to... Last time this technique worked out really well for me. On the spur of the moment I bought Rivers of London by Ben Aaronovitch and I ended up LOVING it!  Ano, vědět, co chcete, může být praktické a uklidňující, když vkročíte do knihkupectví a obklopí vás všechna ta knížková nádhera. Spousta, spousta slov vytištěných na papír. A ty obálky. A ta vůně! Může to být až příliš. Ale chci si také dopřát, že na sebe nechám působit náladu, ve které zrovna budu, to, co pro mě ten konkrétní obchod připravil a k čemu přitáhl moji pozornost… Posledně se mi tato technika velmi vyplatila. Impulzivně jsem si koupila Řeky Londýna od Bena Aaronovitche a byla to SKVĚLÁ volba! 
So that’s my tip for bookshopping: Be prepared but allow room for spontaneity. Takže to je moje rada pro nakupování knih: Buďte připraveni, ale ponechte prostor pro spontaneitu.
I’ll let you know how it went when I get back. That is, if I don’t spend all my money on books and starve myself to death. (*Mental note to self: must remember to buy food as well!*) Až se vrátím, dám vám vědět, jak se mi to povedlo. Tedy pokud neutratím všechny peníze za knížky a pak nezemřu hlady. (*Mentální poznámka: nesmíš zapomenout kupovat taky jídlo!*)
2) The second thing I do: I start panicking about everything else. Mainly accomodation.
3) I stop panicking and sort out all the important practical bits.
4) Plan some fun and get madly excited!
2) Druhé, co udělám: začnu panikařit ohledně všeho ostatního. Hlavně ubytování.
3) Přestanu panikařit a zařídím všechny důležité praktické záležitosti.
4) Naplánuju nějakou zábavu a začnu se děsně těšit!
Do you have any special traditions or things that you must always do when you travel? Share your travel habits in the comments :) Máte nějaké zvláštní tradice nebo věci, které musíte dodržet, když cestujete? Podělte se o svoje cestovní zvyky v komentářích :) 

Comments

  1. Well, if you insist - my usual travel goals include:
    - log a geocache
    - get a local cell phone number
    - buy myself a daily/weekly public transport ticket and ride as many metro/tram/trolleybus lines as possible :D
    ..and then perhaps try some classic touristy things, if there is still time left - which is why proper research before leaving home is quite important

    Have fun planning

    ReplyDelete
  2. Great post! I too love collecting books from different places I visit and a local, cosy bookshop is often the first thing on my list to hunt down : )

    Gemma
    Faded Windmills

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Hudson Taylor at Electric Ballroom

Milé divadlo, chybíš mi!

This Time Last Year: Liverpool | Loni touhle dobou: Liverpool